Actie

FILM: Vrouw aan het Woord, Islam

Zaterdag 26 December om 12:00uur op NPO2 (deel 1), bij de MOdoc van de Moslim Omroep
Zondag 27 December om 15:30uur op NPO2 (deel 2)
(klik op de afbeelding voor de verwijzing naar de website van de moslimomroep)

Het vrouwelijke in de islam is een thema vol vragen, misverstanden, veroordelingen, harde kritiek, waarheden en tot slot fabeltjes. Kortom een gevoelig en interessant verhaal die ons allen direct en indirect in het leven raakt. 
De situatie van de vrouw in de islamitische wereld, met al zijn verschillende facetten, is vaak ter kwestie gesteld. Wat weten we er nou echt over?  Is er ergens een model voor een man-vrouw verhouding in de samenleving dat rechtvaardiger, solidair en gelijkwaardiger is? 

AISA-NGO heeft in 2014 het internationale congres voor het vrouwelijke georganiseerd in Algerije. Het doel van het congres was een nieuw licht te werpen op de islamitische geschiedenis, maatschappij, spiritualiteit in het licht van het vrouwelijke. Veel landen in de islamitische wereld hebben een cultuur opgebouwd die de vrouw systematisch achterstelde, beperkt en verlamd in economisch, sociaal en politiek opzicht. Terwijl de geschiedenis van de islamitische wereld ons juist laat zien dat er ontzettend veel vrouwen een invloedrijke rol hebben gespeeld. Waar komt het verval vandaan? Is het een religieus probleem, een culturele, sociale of politieke? Interessante sprekers geven daar hun antwoorden op. Verschillende antwoorden, verschillende perspectieven.

Vragen zoals:Hoe komt het dat de status van de vrouw in vele islamitische en niet-islamitische landen nog altijd ondergeschikt is? Waar is de vrouw in de geschiedenis van de islamitische wereld, het lijkt alsof ze eruit is weggewist. Wat maakt het nou lastig om om een dialoog te voeren tussen feministen, professionele religieuzen, religieuze leiders, politici over de positie van de vrouw. Dat zijn allemaal vragen die worden belicht en beantwoord door wijzen, feministen, theologen, politici, geleerden, psychologen en academici.

 

 

   Afdrukken Afdrukken   

Vul hieronder het gewenste donatiebedrag in - en klik nadien op de IDeal-knop om te doneren ten behoeve van het Huis van Vrede: